Κορωνοϊος SARS-CoV-2: τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Image
Ο κορωνοϊος SARS-CoV-2 και η επακόλουθη νόσος COVID-19 που προκαλεί έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στους ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι όπως είναι αναμενόμενο αναζητούν διαρκώς ενημέρωση για αποτελεσματική προφύλαξή τους από τον ιό.

Ο SARS-CoV-2 ανήκει στην οικογένεια των κορωναϊών και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Στα κλασικά συμπτώματα που συνοδεύουν την COVID-19 λοίμωξη περιλαμβάνονται o πυρετός και ο βήχας, ενώ στις πιο σοβαρές λοιμώξεις χαρακτηριστική είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2.

Στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρότερων μορφών της νόσου ή επιπλοκών ανήκουν οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα υγείας, όπως χρόνια αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας που προκαλούν ανοσοκαταστολή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.
Κάθε ασθενής με καρκίνο και κατ’ επέκτασιν οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο μαστού έχουν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χορήγηση χημειοθεραπείας, όμως και μια πρόσφατη, μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή η χορήγηση ακτινοθεραπείας αποτελούν παράγοντες που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους ανοσολογικούς μηχανισμούς των ασθενών.

H λήψη προληπτικών μέτρων και η συστηματική εφαρμογή τους, με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας έκθεσης στον νέο κορωνοϊό είναι απαραίτητη για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κατά συνέπεια για τις ασθενείς με καρκίνο μαστού και τους ανθρώπους που ζουν μαζί τους ή τις φροντίζουν.

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες:

  • Μένουμε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφεύγουμε όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

  • Αερίζουμε συχνά το χώρο.

  • Περιορίζουμε τις επαφές μας στις απολύτως αναγκαίες και αποφεύγουμεαυστηρά την επαφή με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

  • Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά gel χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

  • Δεν ακουμπάμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, ειδικά αν δεν έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας προηγουμένως.

  • Καθαρίζουμε επιμελώς τους χώρους που χρησιμοποιούμε (πόμολα,επιφάνειες, τηλέφωνα κλπ.) με ειδικά απολυμαντικά μαντήλια ή διαλύματα.

  • Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων.

  • Αποφεύγουμε τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς ή σε χώρους υγείας, εάν δεν πρόκειται για τη δική μας θεραπεία.

  • Βεβαιωνόμαστε πως οι άνθρωποι που ζουν μαζί μας ή μας φροντίζουν ακολουθούν, επίσης τις ίδιες οδηγίες και έχουν εμβολιασθείγια τη γρίπη.

  • Με το παραμικρό ανησυχητικό σύμπτωμα, παραμένουμε στο σπίτι καιεπικοινωνούμε άμεσα με τον ιατρό μας για να μας κατευθύνει ανάλογα.

Οι παραπάνω οδηγίες απευθύνονται κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές.

Επί της ουσίας μας αφορούν όλους, καθώς ακόμη κι αν κάποιοι δεν το συνειδητοποιούμε, δυνητικά όλοι ερχόμαστε σε επαφή με πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρότερων μορφών της νόσου ή επιπλοκών.

Οι δύο επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, οπότε ας είμαστε όλοι προσεκτικοί και υπεύθυνοι, όχι μόνο για τον εαυτό μας και όσους αγαπάμε, αλλά και για όλους τουςσυνανθρώπους μας που είναι πιο ευάλωτοι.